Alter Ego Progress: A

Hallo daar, en welkom op mijn blog. Hier houd ik mijn dagelijkse en wekelijkse praktijken bij met betrekking tot de vakken die ik volg (en de daarbij horende opdrachten en projecten) voor de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving (vanaf nu verder afgekort met DBKV). De opdracht waar in deze eerste post aandacht wordt besteed is de Alter Ego opdracht. Een opdracht waar niet alleen wordt gekeken naar wie je bent, maar wie je zou willen zijn of wie je helemaal niet zou willen zijn.


Blog Spelregels


Als eerste wil ik kort wat dingen duidelijk maken:

  • Als ik verwijs naar inspiratie deel ik altijd een link naar het kunstwerk, artikel of de video (behalve als de video makkelijk te verwerken is in de post). Meestal deel ik een werk van de desbetreffende maker in de post, maar dat is meestal maar één werk, niet meer en zal altijd een beschrijving hebben in MLA net als een bronvermelding in MLA en link naar de kunstenaar.
  • Ik plaats in posts met betrekking tot deze opdracht, maar ook andere opdrachten, dan ook alleen mijn eigen werk, experimenten, schetsen en testen. Plus bevindingen, bronnen en dergelijke zaken.
  • Bronnen zullen altijd in een kort overzicht onderaan de post staan, in MLA stijl. Dit geld voor tekst, kunstwerken enzovoort.

Nu dat uit de weg is zal ik beginnen met… de mind-map. Een korte, eigen, beschouwing van de opdracht, mogelijke valkuilen en uitdaging evenals mijn eerste interesses en ideeën die vanuit de mind-map boven zijn komen drijven.

De Mind-maps


Mind-map voor de alter ego opdracht. 11/22/2020

In de mind-map bevestig ik al een beetje waar mijn eerste gedachten, of eerlijk gezegd mijn tweede gedachten naar uitgingen: mijzelf fragmenteren in stukjes goddelijkheid, of eigenlijk een soort pantheon van goden. Net als het Grieks/Romeinse pantheon waarin de goden naar mijn idee verschillende menselijke aspecten en gevoelens en ideeën in worden uitvergroot.

Onderdeel van mijn onderzoek is eerst vooral kijken naar hoe goden toen en nu worden afgebeeld: wat komt overeen en wat komt niet overeen? Wat was toen belangrijk en wat is nu belangrijk? Gaat pop-culture anders met dit eeuwenoude om dan zij die werkelijk in deze goden geloven/geloofden? Enzovoort. Als deze vragen beantwoord zijn, in beschouwing en eigen beschrijving wordt uiteindelijk al die kennis losgelaten om mijn eigen interpretatie van een mythos uit te beelden. Van uit mijzelf, over mijzelf en voornamelijk ook voor mijzelf.


Een andere mind-map gaat daar al meer op in, vanuit de ‘mijzelf’ of ‘mij’:

Mind-map B: eerste ideeën over visualisatie en ontdekking van mijzelf.

Deze mind-map verkent al een aantal ideeën voor de uiteindelijke visualisatie, vooral gericht op de visualisatie van de goddelijke stukjes van mijzelf. De aspecten die ik wil uitvergroten als krachtige wezens (of objecten, afhankelijk van hoe abstract het wordt) worden ook al een beetje linksboven in beeld verkend. Dit zijn vooral snelle schetsjes voor het vastleggen van ideeën.

Verder is dat het voor nu voor deze blogpost. In een volgende blogpost wordt gekeken naar vroege inspiratiebronnen, voornamelijk met het eerste idee om voornamelijk illustrerend te werk te gaan. Mogelijk dat dit veranderd, natuurlijk, maar toch belangrijk voor mij om te tonen.

Tot de volgende post!

Header Image is een still van de Netflix Serie Blood of Zeus. https://www.youtube.com/watch?v=9JAQh544RHE

One thought on “Alter Ego Progress: A

Comments are closed.